zaterdag 15 oktober 2011

Kunstroof in Egypte: de 2e roman van Huub Pragt


Zojuist heb ik de laatste hand gelegd aan de website
www.kunstroofinegypte.nl" die ik maakte voor mijn egypteopschool-partner Huub Pragt. Wil je weten wat er werkelijk is gebeurd met de kunstschatten vh egyptisch museum in Cairo tijdens de januari-revolutie van dit jaar? Bestel dan zijn roman op de website (nee, ik heb geen aandelen). De personages in het boek zijn fictief, maar het verhaal is gebaseerd op feiten. Meer kan ik er nog niet over vertellen, want zelfs ik ;-) mocht zijn boek nog niet lezen (terecht!). Het kwam gisteren binnen vanuit de uitgever en ik krijg het een dezer dagen binnen. Wel ben ik begin juni met Huub in het museum in Cairo geweest en daar heeft hij ons laten zien dat de verhalen die via de media zijn verspreid over inbraak, vernielingen en vermissing van stukken uit de collectie niet kloppen.

Ook handig (qua begrip en verhaallijn) is het om zijn eerste roman: De verborgen tombe aan te schaffen. Eveneens met fictieve personages maar gebaseerd op feiten en met een theorie over de lokatie van het (officieel nog niet ontdekte) graf van Mencheperra uit de 21e dynastie. Na het lezen van deze roman ga je heel anders kijken naar bepaalde stukken die in het
Rijksmuseum van oudheden in Leiden(RMO) te zien zijn...

Een recensie van zijn 1e roman staat hier , met daarin de mooie passage: "Eindelijk nog eens een intelligente roman! Een ware verademing na al die middelmatige epigonen van De Da Vinci Code met hun vergezochte esoterische plotlijnen!"
Veel leesplezier gewenst! Dat zal ik zeker hebben de komende dagen.
(stuur dat boek nou op Huub!)

vrijdag 14 oktober 2011

Workshop De slag om Arnhem

Vandaag gaf ik workshops bij SIZO in Zoetermeer workshops aan leerlingen van groep 7/8 over De slag om Arnhem.
Het is een bekend stukje historie dat het begin inluidde van de uiteindelijke bevrijding van Nederland in WO II.
Tijdens de workshop volgden de leerlingen een webpad, wat speciaal voor deze workshop is gemaakt door 'mister webpad' Jack Nowee.
Hij heeft al veel webpaden gemaakt voor het onderwijs en ze worden veel op scholen gebruikt.
Jack was vandaag aanwezig om zijn webpad officieel te openen en om de kinderen te helpen met het uitvoeren van het webpad. Op de foto's ziet u Jack bezig met de leerlingen.

Als u leerkracht bent en u weet nog niet wie Jack is en wat een webpad is, klik dan hier.

Kortgezegd is een webpad een serie opdrachten die leerlingen moeten beantwoorden met behulp van (voorgeselecteerde) links op het internet.
De webpaden worden door Jack gemaakt met behulp van Yurls
U kunt als leerkracht zelf met Yurls uw eigen webpaden bouwen, maar kijk vooral eerst op de startpagina http://webje.yurls.net want de kans is groot dat Jack over uw onderwerp al een web- kies- doe- mini- of piekerpad heeft gemaakt (volgt u het nog?).


De workshop begon met een voorstelrondje en daarna een inleiding over de oorlog in het algemeen, heldenmoed en opkomen voor de vrijheid van jezelf en anderen. Ik vertelde dat oorlog een manier is om een conflict te beslechten waarbij beide partijen verliezen, maar dat tegelijkertijd vrijheid het enige is dat het waard is om voor te vechten. Dankzij de soldaten die namens ons vochten in WOII, hebben wij nu die zo belangrijke vrijheid. Die boodschap kwam uitstekend aan en maakte best indruk op ze.

Vervolgens zoomde ik in op verschillende personen die een rol speelden tijdens De slag om Arnhem, zoals de Engelse veldmaarschalk Montgomery, majoor John Frost (de brug bij Arnhem is in 1978 naar hem genoemd) en de Poolse Generaal-Majoor Sosabowski. Ook vertelde ik kort wat over de gedachte achter operatie Market Garden.


Na deze korte introductie gingen de kinderen vervolgens in tweetallen zelf aan de slag met het speciale webpad. Het staat vanaf vandaag online op:
http://webpad-de-slag-om-arnhem.yurls.net
Ze openden het word-document waarin de antwoorden moeten worden ingevuld en gingen aan de slag met de opdrachten.
Alle webpaden zijn zodanig gemaakt dat leerlingen ze in principe zonder hulp; zelfstandig of in groepjes van twee; thuis of op school kunnen doorwerken.
Na zo'n 3 kwartier gewerkt te hebben aan het webpad, was het tijd om de opdrachten uit te printen of op te slaan. Dat de leerlingen nog niet klaar waren was geen probleem: ze kunnen na vandaag zelf verder met de opdrachten, thuis of op school.



Het laatste kwartier van de workshop maakte ik foto's van de kinderen met echte legerhelmen van Amerikaanse soldaten die in Market Garden hebben meegevochten.
Ik had 1 echte Duitse helm bij me, maar niemand wilde die op... De kinderen vonden het best een raar idee om een helm op te zetten van iemand die destijd is gesneuveld zodat zij nu in vrijheid de workshop konden volgen.

Aan het einde van de workshop kregen de leerlingen allemaal een flyer mee van het Airborne Museum in Oosterbeek. Het webpad is mede met de inzet van de educatieve dienst van het Airborne Museum tot stand gekomen. Zij hebben een educatief programma voor leerlingen die na het volgen van de workshop zich wat meer willen verdiepen in De slag om Arnhem. Ga naar www.airbornemuseum.nl en klik op de link 'Educatie'. Een bezoek met de leerlingen aan het Airborne Museum is een mooi vervolg op deze workshop.


Ook kregen de leerlingen een flyer mee met daarop een bladzijde uit een stripboek over De slag om Arnhem dat zeer recent is verschenen bij Studio Hennie Vaessen.
Op www.graphicnovell1944.com vindt u meer informatie over dit bijzondere stripalbum en hoe u het album kunt bestellen.
In het stripboek wordt door Engelsen en Duitsers in hun eigen taal gesproken. Ook zijn sommige plaatjes best eng om te zien. Ik vind het stripboek dan ook geschikt voor het VO. (Het webpad is overigens ook prima in de onderbouw van het VO in te zetten.)


De reacties van de kinderen en de leerkrachten waren positief en ze gaan zeker meer doen met het webpad en de informatie die ze hebben gekregen.

Kijk, dat zal mijn opa goed doen. Hij vocht in een andere slag: De Slag om de Residentie in 1940. De Duitsers probeerden te landen op de weg tussen Den Haag en Rotterdam met als doel de Nederlandse regering en koningin Wilhelmina gevangen te nemen. Door grote weerstand van Nederlandse soldaten mislukte dat plan. Mijn opa kreeg een kogel door zijn helm tijdens die gevechten rondom Ypenburg en zijn maat werd naast hem in de jeep doodgeschoten. Maar hij overleefde de oorlog en heeft t/m 1976 in vrijheid kunnen leven...

Alle foto's van de leerlingen tijdens de workshop staan hier.

Wilt u deze workshop ook bij u op school? Kijk voor deze en andere leuke workshops op www.expertopschool.nl