zaterdag 20 juni 2009

sterrenkunde en ict


Op 18 juni was ik te gast bij Bert Boshoven, projectleider ICT-onderwijs van de gemeente Zoetermeer.
Bert had een aantal basisscholen in Zoetermeer gevraagd of ze interesse hadden in een workshop sterrenkunde en ict. Die combinatie ligt niet voor de hand, gezien het feit dat sterrenkunde de oudste wetenschap ter wereld is en computers iets van de laatste 20 jaar zijn. Maar tegenwoordig bekijken de professionele sterrenkundigen de hemel voornamelijk op een beeldscherm en computers worden gebruikt om gemaakte foto's te pimpen en ontdekkingen te doen die door puur menselijke waarneming nooit gedaan zouden kunnen worden.

De hemel bekijken door een ouderwetste kijker vind ik nog altijd het leukste. Maar er zijn ook leuke pc-programma's waarmee je de hemel kunt ontdekken, ook al is het overdag of bewolkt weer. Met 1 van die programma's ging ik afgelopen donderdag aan de slag. De belangstelling was groot, 6 klassen hadden zich opgegeven voor de workshop. Voor mij geen verrassing want sterrenkunde is een fascinerend onderwerp voor kinderen, en als je dan ook nog op een pc mag werken....

Na een kort filmpje van 5 minuten over hoe men vroeger keek naar de sterren en hoe dat tegenwoordig gaat, gingen de kinderen met behulp van een handleiding (die ik gratis ter beschikking stel op mijn website www.sterrenkundeopschool.nl ) aan de slag met het gratis software-programma Stellarium.


De vragen en opdrachten waren niet verplicht, ze mochten gewoon lekker aanrommelen en als ze er niet uitkwamen en ik was druk, dan konden ze de handleiding erbij pakken.
U raadt het al: ze waren erg enthousiast en ontdekten hemellichamen en functionaliteiten die ik nog niet kende ( en zie dan de boel maar weer terug te krijgen in de oorspronkelijke staat). De meeste vragen werden niet gesteld over 'hoe werkt dit' maar waren astronomisch van aard: "wat zijn die donkere vlekken op de zon?", "hoe ver is 430 lichtjaar, wat is een lichtjaar?", "is deze ster groter, heter dan onze zon" , "wat is deze rode vlek?", "zit er ook een zwart gat in dit programma? ". Kijk, dat zijn vragen waar ik als wetenschapper erg enthousiast van word!

Het was een bruisende dag bij Onderwijsadvies in Zoetermeer, de kids gingen weer wat wijzer naar huis en ik vooral moe en voldaan. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar, dus mocht uw school belangstelling hebben. Via info{@}sterrenkundeopschool.nl kunt u mij contacten.


Meer foto's van deze leuke dag staan hier.

Geen opmerkingen: