woensdag 23 november 2011

Kennedy, Shepard en meer

Gisteren stierf John F. Kennedy (1963). Voor mij is Kennedy degene die de NASA inspireerde om de ruimterace in de 60-er jaren met de Russen te winnen. Op 5 mei 1961 is Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte. Hieronder een impressie van die vlucht die in werkelijkheid 2x zo lang duurde (15 min).



De foto's en de take-off zijn echt, zo ook de conversatie tussen hem en het vluchtleidingscentrum.
Matige beelden van zijn vlucht met commentaar van de dan nog levende Al Shepard zijn hier te vinden op youtube.

Yuri Gagarin was een maand ervoor de eerste mens in de ruimte en had al rondjes om de Aarde ge'vlogen'. De vlucht van Alan was niet meer dan een kanonschot die hem heel even in de ruimte bracht (die begint op 100 km hoogte) maar in tegenstelling tot de vlucht van Gagarin werd alles wereldwijd live uitgezonden. En omdat de Amerikanen (ondanks de hulp van de Duitse raketgeleerde Von Braun) tot dan toe weinig raketten zonder ontploffingen de lucht inkregen, was het dus erg spannend. Een mislukking zou het verlies van de Amerikanen betekenen vwb de verovering van de ruimte. Alles ging echter goed en Al kreeg de hoogste Amerikaanse onderscheiding. 20 dagen erna doet Kennedy een beroemde uitspraak die hier te zien is. (0-13 sec) waarmee hij een onbeperkt vertrouwen stelt in de mensen die nog maar net een kanonskogel naar 100 km hoogte konden afvuren.
Na bijgekomen te zijn van de schrik gaat de NASA de uitdaging aan en na de moord op Kennedy verandert die uitdaging in een echte missie / belofte aan Kennedy om voor 1970 als eerste een mens op de maan te zetten en hem weer veilig terug te laten keren op Aarde. Dat is zoals je weet gelukt. Vorige week vrijdag hield ik 4x een filmpresentatie over Mission Control aan 4 basisscholen waarbij de 1e vlucht van Al Shepard en de woorden van Kennedy aan de orde kwamen. Het was toevallig (?) ook de geboortedag van Al Shepard. Als beloning voor zijn bijdrage aan het ruimtevaartprogramma (hij deed veel meer dan alleen als levende kanonskogel fungeren) mocht hij 10 jaar na zijn 1e vlucht mee naar de maan. Op mijn verjaardag (toeval?) sloeg hij op de maan een golfbal weg met een club die hij stiekum had meegenomen. Prachtige beelden hier:



Al Shepard is helaas al in 1998 overleden maar ik heb het geluk dat ik beroepsmatig kan vertellen over deze en andere helden. Dat doe ik via www.sterrenkundeopschool.nl en op http://www.sterrenkundeopschool.nl/lesvoorbeelden.html staat oa deze presentatie die ik regelmatig op PO en VO-scholen geef.

Als je specifiek meer wilt weten/zien van de eerste vluchten van Al Shepard en de andere helden, dan raad ik je de film 'The Right Stuff' aan, gebaseerd op het book van Tom Wolfe. Trailer van de film zie je hier:



De film won een aantal oscars en kwam tot stand met hulp van diverse astronauten en 'bijna astronauten', zoals de legendarische (nog in leven zijnde) Chuck Yeager (die een klein rolletje speelt in de film). Op de foto zie je de acteur Sam Shepard (links) die Yeager speelt en de echte Chuck Yeager. De film is gewoon bij de mediamarkt te krijgen en het boek van Tom Wolfe is in het nederlands te krijgen onder de titel 'pure klasse'. Zowel Chuck Yeager als de tweede man op de maan (Edwin Aldrin) zijn trouwens Twitteraars: @GenChuckYeager en @therealbuzz

Geen opmerkingen: