donderdag 18 november 2010

Ontmoeting met Neil Armstrong in Nederland

Vandaag was Neil Armstrong te gast op de Summit 2010 in het World Forum in Den Haag. Het thema: "Meet the future". Neil hield onder zeer grote belangstelling een lezing van zo'n 45 minuten, een kwartier later gevolgd door een Q&A van ongeveer 30 minuten. Ik heb druk getwitterd ( @edumaat, hashtag #neilarmstrong) en foto's gemaakt. Ik plaats in dit stukje enkele foto's om dit verhaal wat op te leuken, maar alle geslaagde foto's staan hier.

Neil Armstrong is, zoals iedereen behoort te weten, de eerste mens die in 1969 voet op de maan zette. Dat was uiteraard een van de zaken waar hij over vertelde.
Ook vertelde hij kort wat over hoe lastig het was om de maanmodule te besturen naar een goede plek op het maanoppervlak. Tijdens één van de vele trainingen ging het bijna mis. Daarover blogde ik al eerder. Klik hier.


Op een gegeven moment vertelde hij ook dat de Amerikanen altijd met hun capsule in zee landen na een ruimtemissie. Ze proberen dat dan te doen op vaste plekken op aarde waar dan altijd een schip in de buurt klaarligt om hen op te pikken. Neil vertelde dat men vond dat hij een goed piloot en navigator was, maar dat hij van alle Astronauten het verst van zijn bedoelde landingsplaats in zee terechtkwam. Hij landde in zee nabij Okinawa in plaats van het Caribisch gebied. Dat zorgde natuurlijk voor gelach in de zaal. Hij was daarmee te bescheiden en deed zichzelf tekort.

Want wat hij niet vertelde is dat ook deze missie, genaamd gemini 8, bijna fataal afliep. Alleen door zijn kalmte en zijn kundigheid wist hij de missie te redden. We praten hier over de Gemini 8 missie op 16 maart 1966 die hij samen met Dave Scott uitvoerde. De bedoeling was om de Gemini-capsule te koppelen aan een zgn Agena-raket. Dit was een oefening om vaardiger te worden in het koppelen van twee ruimteschepen in een baan rond een hemelobject. Het koppelen ging goed, maar daarna ging het mis. Een filmpje zegt meer dan 1000 woorden:



Het filmpje is zeer goed / waarheidsgetrouw nagemaakt. Neil redt de missie ( en niet te vergeten zichzelf en Dave)en NASA kan verder met de volgende stap op weg naar de maan.

Ook vertelde Neil dat:
- "human curiousity and creativity are important in making steps forward".
- "as a boy I didn't believe that space flights would be possible"
- "8 years before the wright-brothers made their first flight in a plane, Lord Kelvin said that mankind would never be able to fly"

Die uitspraken geven de strekking van zijn lezing goed weer: we doen dingen die we eerder niet voor mogelijk hielden en als we dat willen blijven doen zijn verwondering, fantasie en creativiteit de belangrijkste factoren.

De lezing bevatte ook de nodige humor.
Vraag-1: "what do we need to get to Mars"
Antwoord Neil: "bring a lot of sandwiches on your journey".

Vraag-2: "What kind of person does NASA want for future missions to Mars?"
Antwoord Neil: "... a cook"

Vraag-3: "Is astronautfood 'tricky' to eat?"
Antwoord Neil: "I wouldn't pay much money for it"


Toen een toeschouwer tijdens de Q&A zei dat we bezig zijn om de Aarde te verwoesten, onderbrak hij de vraagsteller en reageerde hij vrij resoluut met "Dat wil ik zeker niet zeggen. We hebben verkeerde dingen gedaan met onze planeet maar ik ben ervan overtuigd dat we de technologie hebben om alle problemen ook weer op te lossen en we moeten ons vooral daarop concentreren".

En zijn antwoord op de vraag "denkt u dat er leven elders in het heelal is?", vond ik ook mooi: "Yes and no. But no matter what the answer is, both answers would be unique"

Een korte(!) video-impressie van zijn lezing staat hier:



In zo'n grote zaal komt er van het geluid niets terecht en het beeld is ook matig. Maar het filmpje geeft een impressie van hoe het was vandaag.

Ik ben ontzettend blij dat ik Neil in levende lijve heb kunnen zien. Hij is tenslotte al 80 jaar en de kans dat we hem ooit weer levend in Nederland zullen zien is klein.
Jammer was wel dat hij na zijn presentatie meteen werd weggeleid. Ik had hem graag even de hand geschud. Maar begrijpelijk is het wel, want er waren een paar honderd anderen die dat ook graag wilden en Neil was zichtbaar vermoeid na bijna anderhalf uur scherp in de conversatie te zijn geweest.

Mocht u het nog niet weten. Ik heb me de afgelopen decennia verdiept in 'hoe kwam de mens op de maan', vanaf Spoetnik tot Cernan (laatste man op de maan) en geef lezingen en voordrachten over dit traject aan scholen of andere geinteresseerden. Deze voordrachten bevatten weinig woorden en vooral veel foto- en filmmateriaal. Meer informatie hierover vindt u op mijn website www.sterrenkundeopschool.nl Klik hier om direct naar die informatie te gaan (kijk bij 'van spoetnik tot cernan').

Een impressie van een dergelijke voordracht vindt u hier.

Interesse in een dergelijke voordracht? Neem contact met me op via de website van sterrenkundeopschool.nl

2 opmerkingen:

Raoul Teeuwen zei

Leuk dat je dit hebt meegemaakt (en er over blogt)!

Louis Hilgers zei

mooi verhaal ... koester je herinnering!