maandag 17 januari 2011

Workshops hiërogliefen en ict gegeven



Afgelopen vrijdag gaven de bekende Egyptoloog Huub Pragt en ik vier keer een workshop 'hiërogliefen en ict' aan verschillende basisscholen. Ik schreef al eerder over deze merkwaardige combinatie op mijn blog .We waren te gast in het mediacenter van SIZO in Zoetermeer.
Het doel van de workshop (van 1,5 uur) was voor de leerlingen om kennis te maken met de basisbeginselen van het hiërogliefenschift.

Na een korte 'vraag maar raak' sessie legde Huub uit hoe het hiërogliefenschrift 'werkt'. Verschillende vaak voorkomende hiërogliefen kwamen langs, ondersteund door prachtige foto's van stukken uit verschillende musea of foto's van zijn vele reizen naar Egypte.


Er zijn zo'n 850 verschillende hiërogliefen dus het was natuurlijk onmogelijk om ze allemaal te behandelen. Toch waren de leerlingen na de uitleg in staat om de namen van verschillende goden te lezen, en ook de naam van de bekende farao Toetanchamon.


Op de hiërogliefenpagina van onze website www.egypteopschool.nl moesten de leerlingen enkele opdrachten uitvoeren, waaronder het schrijven van hun naam in hiërogliefen.


De workshop eindigde met het spelen van een computergame over het oude Egypte.
Deze en andere games zijn terug te vinden op onze startpagina.De leerlingen waren allemaal erg leergierig en waren natuurlijk erg trots dat ze aan het einde van de workshop zelf enkele hiërogliefen konden lezen.


De workshops zijn gratis voor scholen in Zoetermeer, indien ze worden aangevraagd via de website van SIZO
De volgende workshop wordt gegeven op 11 februari 2011.

Voor alle andere scholen die deze workshop willen volgen, verwijs ik u graag naar de contactpagina op www.egypteopschool.nl







U kunt onze onderwijsavonturen volgen op Twitter via @egypteopschool
en bedrijfsmatig zijn we te vinden onder @edumaat en @egyptekennis







Geen opmerkingen: