zondag 30 januari 2011

Project Egypte Helinium Hellevoetsluis

Op 27 januari 2011 was ik 's avonds te gast op het Helinium, een VO-school in Hellevoetsluis. Het betrof de afsluiting van een groot project voor de brugklas VWO over het oude Egypte. Huub Pragt was al eerder langs geweest voor een presentatie en alle kinderen hebben zijn boek 'De verborgen tombe' van de school cadeau gekregen.
Na de inleiding van Jan Buijs was het mijn beurt om wat te vertellen over www.egypteopschool.nl.

Ik besloot echter ook om alle aanwezigen (zo'n 75 ouders/verzorgers, leerlingen en leerkrachten) een spoedcursus hiërogliefen van zo'n 15 minuten te geven. Na een korte bespreking van enkele hiërogliefen was het aan de gehele zaal om samen een tekstje te vertalen op een kistje dat in 1922 in het graf van Toetanchamon werd gevonden. De zaal was best onder de indruk van het gegeven dat men met beperkte middelen en tijd toch een eenvoudige tekst kan lezen.
De avond stond verder in het teken van de eindpresentaties: de leerlingen kregen twee minuten podiumtijd om hun kraampje op wat voor wijze dan ook (praatje, zang, dans, toneelstukje) te presenteren. Daarna volgde een bezoek aan de kraampjes door de ouders. Ook had elke groepje een eigen reisfolder gemaakt over Egypte. Voor deze drie onderdelen waren punten te verdienen. Na een klein half uur werd er door de jury punten gegeven voor deze drie onderdelen. Vervolgens werden er prijzen uitgedeeld voor de groep met de meeste punten, maar ook voor de leerling die het beste werkstuk over Egypte had gemaakt.

Ik maakte onderdeel uit van de jury en was onder de indruk van de kwaliteit van de gemaakte reisgidsen over Egypte, mede gezien het feit dat dit nog 'maar' brugpiepers zijn. De kraampjes zagen er geweldig uit en de presentaties waren af en toe om te schaterlachen. Het enthousiasme droop ervan af. Geweldig om te zien hoe het oude Egypte de leerlingen zo kan inspireren. Het project wordt eens per twee jaar uitgevoerd. Meer foto's hieronder.

Richard de Jong
www.egypteopschool.nl











Geen opmerkingen: