woensdag 2 juni 2010

Met de Van Dijckschool naar het FOM




Vandaag bracht ik met 8 slimmeriken van de Van Dijckschool in Bilthoven een bezoek aan het FOM Rijnhuizen.
Dit in het kader van een project van de basisuniversiteit.
De Basisuniversiteit is een organisatie die slimme kinderen de mogelijkheid geeft om onderzoek te doen op uiteenlopende onderwerpen. Dat doen ze samen mèt en onder begeleiding vàn experts uit de wetenschap of het bedrijfsleven. Zowel kinderen als experts worden daar wijzer van.
Ieder project is uniek, streeft naar een eindresultaat en wordt uitgevoerd op locatie door een expert met passie voor zijn vakgebied. Hij bepaalt de onderzoeksvraag en richting van zijn project.

De huidige projecten richten zich op ICT (oa. robotica, 3D wereld, programmeren voor de iPhone), natuurkunde (oa sterrenkunde), scheikunde en wiskunde. In de toekomst worden deze terreinen uitgebreid met taalthema's, maatschappelijke onderwerpen en artistieke projecten.

Lia van Acht en Benjamin Zitman van de Basisuniversiteit vroegen me ook dit jaar weer om als expert op gebied van de natuur- en sterrenkunde deze kinderen een leuk wetenschappelijk / sterrenkundig onderwerp voor te leggen. Het werd 'de zon en kernfusie', net als vorig jaar op de Julianaschool (lees dat verslag hier) of hier (website basisuniversiteit).
Het project werd vandaag dus afgesloten met een bezoek aan het FOM. Dit instituut doet wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt methodieken en technieken op het gebied van fusiefysica, het produceren en toepassen van terahertz straling en nanolagen film- en oppervlaktefysica.


Dit keer was drs. Gieljan de Vries onze gastheer.
Hij is publieksvoorlichter bij het FOM en vertelde de kids duidelijk en uitgebreid over de huidige energieproblematiek en de (deel)oplossing die kernfusie op de lange termijn kan bieden. Uiteraard had hij, als echte natuurkundige, ook wat leuke experimenten klaar staan die de kinderen konden uitvoeren. Deze proefjes boden meer inzicht in begrippen als 'plasma', 'magnetisme', 'energie', 'fusie' enzovoort.

Na een korte pauze kregen we een rondleiding door het FOM waarbij Gieljan vertelde over de activiteiten die het FOM uitvoert.
De kinderen vonden het leerzaam en leuk en stelden (gelukkig) veel vragen.
Ze lieten ook duidelijk blijken dat ze goed hadden opgelet tijdens mijn les over kernfusie, want ze konden heel wat lastige vragen van Gieljan beantwoorden.

Al met al weer een prima dag voor de kinderen en zeker ook de begeleiders, die het ook erg boeiend vonden. Na de zomervakantie wordt een artikel over dit bezoek gepubliceerd, waarschijnlijk in het vakblad 'Talent'. Een tijdschrift over hoogbegaafde kinderen.

Wilt u met uw school een dergelijk project opzetten en uitvoeren. Neem contact met me op via www.sterrenkundeopschool.nl

Op deze site kunt u lezen wat voor mogelijkheden er nog meer zijn om sterrenkunde bij u op school te realiseren.
De foto'van het bezoek ziet u hieronder:













Geen opmerkingen: