vrijdag 28 maart 2008

1e Lions Congres Lero's exact Zwolle

Vandaag was ik als spreker aanwezig op het 1e Lions congres op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Georganiseerd voor en door studenten nat/schei.

Doel: kennismaken met studiegenoten uit het hele land. Kennis/ervaring uitwisselen over lesaanpak, portfolio, competenties en assessments, enzovoort.

Ik gaf een presentatie over digiborden in het onderwijs. Mocht je die willen bekijken, hij staat hier.

Dat dit soort bovenschoolse bijeenkomsten meerwaarde hebben lijkt me duidelijk: netwerken, leren van elkaar, bagage opdoen tijdens workshops, etc.
En zeker wat de exacte vakken wis/nat/schei betreft is het zeer verstandig dat zowel docenten als studenten van lero's de samenwerking zoeken. Vergeet niet dat de komende paar jaar 13.500 docenten het VO verlaten, waarvan zo'n 4.500 een exact vak geven. Samenwerking leidt tot deskundigheidsbevordering en enthousiasme. En dat is (samen met nog een pakket andere maatregelen) nodig om ervoor te zorgen dat meer scholieren voor een technische vervolgopleiding kiezen. Multinationals als Shell (zie bericht van 19-1-05) en Philips zitten te springen om dit soort mensen.

PO
Het belangrijkste vind ik dat Ict op school (thans geintegreerd in Stichting Kennisnet) in het PO reeds bewezen heeft dat 'Samen Deskundiger' werkt! (Lees hier meer.)
Het kookboek 'Samen Deskundiger' blikt terug op het eerste jaar van dit traject.

In de afgelopen 3 jaar zijn er in het PO zo'n 280 samenwerkingsverbanden ontstaan of versterkt. Hier kun je zien waar ze zich bevinden.

VO
In het VO is in september 2006 het ambassadeursprogramma gestart.
Ook dat is een succes gebleken. Er zijn op dit moment zo'n 225 ambassadeurs aangesteld die een aantal maal per jaar bijeenkomen, samenwerken, leren van elkaar en hun opgedane (ict-)kennis en vaardigheden actief de school in brengen.

PABO
In het jaar 2006-2007 zijn de Fontys Pabo Eindhoven, Hogeschool Domstad en de Pabo Thomas More het project 'Samen Deskundiger met de Pabo' samen met een aantal scholen gestart. Dit project op het gebied van deskundigheidsbevordering is in het schooljaar 2007-2008 opgeschaald. De drie startende pabo’s zijn de coördinatiepunten geworden.
Lees hier meer over 'Samen Deskundiger met de Pabo' e/o bekijk dit document.

Of beluister hier een interview met Elleke Verwaijen van het expertisecentrum ict van de hogeschool Domstad Utrecht over haar ervaringen met het traject samen deskundiger.



LERO
Op de lerarenopleiding moet de basis worden gelegd voor het didactisch gebruik van ict in het onderwijs. Om hieraan een bijdrage te leveren, is Kennisnet in opdracht van het Ministerie van OCW een pilot gestart om de ict-deskundigheid bij lerarenopleidingen te bevorderen. Lees hier meer over samen deskundiger met de lero.

Google eens op samen deskundiger!

Een belangrijk item is dus wat mij betreft: samenwerking, leren van elkaar en zo samen deskundiger worden.

Bovenstaande opsomming van activiteiten zijn natuurlijk ict-gerelateerd, maar de aanpak middels 'samen deskundiger' is wat mij betreft ook algemeen bruikbaar / van toepassing.

Ik moedig de organisatoren van het Lions-Congres dan ook aan om hier een jaarlijks terugkomende bijeenkomst van te maken en te kijken hoe e.e.a. nog verbeterd kan worden.

Studenten die workshops geven en ook volgen is natuurlijk een goede aanpak. Stel de dag verplicht voor alle (1e en 2e jrs?) nat/schei studenten van alle lero's. Beloon ze met een keuzepunt. Laat ze verslag doen van de workshop die ze volgen en verzamel de verslagen. Publiceer ze schooloverstijgend op het web zodat een mooie bibliotheek ontstaat. Moedig dus ook studenten aan om zelf workshops te geven. Ook studenten kunen schooloverstijgend van elkaar leren.
Nodig ook sprekers uit van naam op gebied van onderwijs, wetenschap en ict.

Met een goed verhaal en een goed plan kan er vast nog ergens subsidie worden verkregen ook!

Overigens is de jaarlijks terugkerende Woudschoten-conferentie in Noorwijkerhout ook de moeite waard voor studenten natuurkunde.
Behalve een uitstekende organisatie en steeds weer boeiende workshops heb ik ook het genoegen gehad om aldaar mensen als Vincent Icke , Govert Schilling en Michiel van den Broeke te mogen ontmoeten.

“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.”
(Henry Ford)

Samen deskundiger werkt!

1 opmerking:

Raoul Teeuwen zei

Mooie presentatie ;-) ... (je hebt dat wachtwoord er expres op zitten? > je kunt wel met read-only eea bekijken)