dinsdag 18 maart 2008

Zwarte gaten maken in glasvezel

Mijn goede collega Edward wees me op dit artikel in het NRC.

Als dit model inderdaad wiskundige overeenkomsten vertoont met de wiskunde van de 'echte' zwarte gaten, kan dit het begin zijn van een ontwikkeling die leidt tot een stukje bewijs dat de theorie van Hawking over zwarte gaten die verdampen kan versterken. (ook al beweren de experts dat dit onder de huidige omstandigheden nog niet kan).

Lees meer hierover in zijn boek
.. waarvan meer exemplaren zijn verkocht dan 'in bed with madonna'.

Uiteraard is ook op youtube het nodige te vinden:



En een prachtige animatie over een zwart gat dat een ster opslokt:


Ook in het CERN hebben ze plannen om zwarte gaten te maken.
Een belangrijk(er) doel van de nieuwe Large Hadron Collider is echter het ontdekken van het Higgs-deeltje. Uiteindelijk zal dit onderzoek hopenlijk een stap vooruit zijn in het vergroten van ons begrip van het heelal door inzicht te krijgen over wat er kort na de oerknal precies gebeurde. Het Higgs-deeltje zou kort na de oerknal zijn ontstaan. Filmpjes hier en hier:




Als wetenschapper vind ik deze kennis onbetaalbaar, dus wat is dan 6 miljard aan kosten??

Als mens denk ik: eerst maar eens zorgen dat we op korte termijn overleven (mondiale opwarming, ziektes, oorlogen, alternatieve energiebronnen na uitputting olievoorraden etc.) zodat we daarna tijd genoeg hebben om in alle rust te ontdekken hoe het heelal precies is ontstaan en wat onze plek daarin precies is.. Voor dat laatste hebben we nog wel even: over 2 miljard jaar begint de zon pas met opzwellen, over 5 miljard jaar is de zon opgebrand en over 7 miljard jaar 'botsen' we pas met het Andromedastelsel. Als laatste hier een mooie, toegankelijke, Nederlandse site over zwarte gaten.







Geen opmerkingen: