Zojuist een goed bericht op de site van de onderwijsnieuwdienst:
Teleblik ook in schooljaar 2008/2009 gratis!
Met een docentenpet op ben ik het eens met André dat dit goed nieuws is: gratis filmpjes voor de scholen, gratis boeken voor de scholen, elke school geheel over open source, etc. Gratis (of anders 'voor weinig') goed onderwijs geven! Dat wil toch iedereen??
Echter, ik leer mijn kinderen dat niets in het leven gratis is en dat je in principe nooit iets voor niets krijgt.
Achter de lesmethoden die educatieve uitgeverijen ontwikkelen zit heel veel research, denk- en kneedwerk. Je betaalt voor de kwaliteit van het eindproduct maar vooral voor de grote investering die gedaan is om tot dat eindproduct te komen.
Het faciliteren van de mogelijkheid om filmpjes via teleblik te bekijken kost geld. Dat geldt moet linksom of rechtsom ergens vandaan komen. Uiteindelijk betaalt de school altijd, direct of indirect.
Wat dat betreft vind ik het helemaal niet raar dat scholen gewoon betalen voor dit soort diensten.
In deze situatie kan het over enkele jaren opeens erg veel pijn doen als teleblik meldt: het wordt nu toch echt betalen. Scholen maken dan al enkele jaren gebruik van de dienst die is ingebed in het onderwijsleerproces. Scholen zijn zo afhankelijk van deze partij geworden. Een slimme truc die al veel is toegepast is om in zo'n situatie dus de boel op slot te gooien en soms bedragen te vragen (die soms buiten proporties zijn) met als m.i. valide argument dat de gemaakte kosten/investeringen nu toch eens moeten worden terugverdiend.
Mijn advies: zorg ervoor dat je als school niet in een positie komt waarin je afhankelijk bent van een commerciele partij. Zij moeten zich gelukkig prijzen dat ze zaken met je mogen doen, niet andersom.
In dat licht bezien is ook de keuze / het gebruik van open standaarden voor scholen erg belangrijk (eigenlijk een 'must') als men naar de toekomst kijkt.
But that's another story, ik kom er nog wel eens op terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten